Forum

Author Topic: Cannot find platform offscreen  (Read 3497 times)

jrp

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 53
    • View Profile
Cannot find platform offscreen
« on: May 14, 2019, 09:53:35 PM »
Hi all,

Further to a recent discussion about headless cluster issues I had, I've got a new problem I get the following when running on a linux Ubuntu 18.04.2 machine. Machine is modestly customised for our institution's environment, but mostly to do with login processes and file sharing.

Code: [Select]
jrp@server:~/agisoft2/metashape-pro$ ./metashape.sh --node -platform offscreen
This application failed to start because it could not find or load the Qt platform plugin "offscreen"
in "".

Available platform plugins are: offscreen, xcb.

Reinstalling the application may fix this problem.
Aborted (core dumped)


I do not yet have a licence installed on the machine, I'm waiting until I see something that looks promising (like it getting far enough to tell me it doensn't have a licence) before doing that as licences are expensive and I don't want to lose one.

If I replace "node" with "server" it runs in server mode just fine. Adding references to IP addressses etc seems to do nothing useful. Removing node completely gives the same result.

I think version 1.5.0 and 1.5.2 which counts as more than a reinstall.

Any sugestions?

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14004
    • View Profile
Re: Cannot find platform offscreen
« Reply #1 on: May 14, 2019, 09:58:27 PM »
Hello jrp,

Can you please confirm that the described issue is observed in Metashape Pro 1.5.2?

What is the output of "QT_DEBUG_PLUGINS=1 ./metashape.sh" ? (from the Metashape Pro directory)
What is the output of "ls plugins/" ? (from the Metashape Pro directory)
What is the output of "ls plugins/platforms/" ? (from the Metashape Pro directory)

Sometimes such issue is observed when libXrender is not properly installed (libXrender.so.1 is missing).
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

jrp

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 53
    • View Profile
Re: Cannot find platform offscreen
« Reply #2 on: May 14, 2019, 10:07:31 PM »
I tried it on 1.5.0, then I freshly downloaded (30 mins ago) a copy of 1.5.2; it does the same, and is what I'm currnelty using for testing.

As requested:
Code: [Select]
jrp@server:~/agisoft2/metashape-pro$ QT_DEBUG_PLUGINS=1 ./metashape.sh
QFactoryLoader::QFactoryLoader() checking directory path "/home/jrp/agisoft2/metashape-pro/plugins/platforms" ...
QFactoryLoader::QFactoryLoader() looking at "/home/jrp/agisoft2/metashape-pro/plugins/platforms/libqoffscreen.so"
Found metadata in lib /home/jrp/agisoft2/metashape-pro/plugins/platforms/libqoffscreen.so, metadata=
{
    "IID": "org.qt-project.Qt.QPA.QPlatformIntegrationFactoryInterface.5.3",
    "MetaData": {
        "Keys": [
            "offscreen"
        ]
    },
    "className": "QOffscreenIntegrationPlugin",
    "debug": false,
    "version": 329219
}


Got keys from plugin meta data ("offscreen")
QFactoryLoader::QFactoryLoader() looking at "/home/jrp/agisoft2/metashape-pro/plugins/platforms/libqxcb.so"
Found metadata in lib /home/jrp/agisoft2/metashape-pro/plugins/platforms/libqxcb.so, metadata=
{
    "IID": "org.qt-project.Qt.QPA.QPlatformIntegrationFactoryInterface.5.3",
    "MetaData": {
        "Keys": [
            "xcb"
        ]
    },
    "className": "QXcbIntegrationPlugin",
    "debug": false,
    "version": 329219
}


Got keys from plugin meta data ("xcb")
QFactoryLoader::QFactoryLoader() checking directory path "/home/jrp/agisoft2/metashape-pro/platforms" ...
loaded library "/home/jrp/agisoft2/metashape-pro/plugins/platforms/libqxcb.so"
QLibraryPrivate::loadPlugin failed on "/home/jrp/agisoft2/metashape-pro/plugins/platforms/libqxcb.so" : "Cannot load library /home/jrp/agisoft2/metashape-pro/plugins/platforms/libqxcb.so: (libXi.so.6: cannot open shared object file: No such file or directory)"
This application failed to start because it could not find or load the Qt platform plugin "xcb"
in "".

Available platform plugins are: offscreen, xcb.

Reinstalling the application may fix this problem.
Aborted (core dumped)

Code: [Select]
jrp@server:~/agisoft2/metashape-pro$ ls plugins/
imageformats  mediaservice  platforms  xcbglintegrations
jrp@server:~/agisoft2/metashape-pro$ ls plugins/platforms/
libqoffscreen.so  libqxcb.so
jrp@server:~/agisoft2/metashape-pro$ ls -lah plugins/platforms/
total 272K
drwx------ 2 jrp jrp    4 Mar 23 11:51 .
drwx------ 6 jrp jrp    6 Mar 23 11:51 ..
-rwx------ 1 jrp jrp 145K Mar 23 11:51 libqoffscreen.so
-rwx------ 1 jrp jrp  11K Mar 23 11:51 libqxcb.so
jrp@server:~/agisoft2/metashape-pro$


Edit -- I just did this, and got some progress:
Code: [Select]
jrp@server:~/agisoft2/metashape-pro$ sudo apt install libxrender1
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following NEW packages will be installed:
  libxrender1
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 91 not upgraded.
Need to get 18.7 kB of archives.
After this operation, 61.4 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic/main amd64 libxrender1 amd64 1:0.9.10-1 [18.7 kB]
Fetched 18.7 kB in 0s (273 kB/s)
Selecting previously unselected package libxrender1:amd64.
(Reading database ... 90332 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../libxrender1_1%3a0.9.10-1_amd64.deb ...
Unpacking libxrender1:amd64 (1:0.9.10-1) ...
Processing triggers for libc-bin (2.27-3ubuntu1) ...
Setting up libxrender1:amd64 (1:0.9.10-1) ...
Processing triggers for libc-bin (2.27-3ubuntu1) ...
<snip...>
jrp@server:~/agisoft2/metashape-pro$ ./metashape.sh --node -platform offscreen
QFontDatabase: Cannot find font directory /home/jrp/agisoft2/metashape-pro/lib/fonts - is Qt installed correctly?
QFontDatabase: Cannot find font directory /home/jrp/agisoft2/metashape-pro/lib/fonts - is Qt installed correctly?
QFontDatabase: Cannot find font directory /home/jrp/agisoft2/metashape-pro/lib/fonts - is Qt installed correctly?
QFontDatabase: Cannot find font directory /home/jrp/agisoft2/metashape-pro/lib/fonts - is Qt installed correctly?
QFontDatabase: Cannot find font directory /home/jrp/agisoft2/metashape-pro/lib/fonts - is Qt installed correctly?
No license found.
Details: No license for product (-1)
Agisoft Metashape Professional Version: 1.5.2 build 7838 (64 bit)
Platform: Linux
CPU: Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2640 v3 @ 2.60GHz (server)
CPU family: 6 model: 63 signature: 306F2h
RAM: 62.8 GB
Starting Network Node
Warning: using loopback interface for dispatch, use --dispatch to override
Network processing is disabled in the demo mode. Please activate your copy first.
« Last Edit: May 14, 2019, 10:14:07 PM by jrp »

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14004
    • View Profile
Re: Cannot find platform offscreen
« Reply #3 on: May 15, 2019, 12:18:54 PM »
Hello jrp,

Looks like the latter run is correct?

You need to activate the license for node to start the processing however, but it can be done with the trial key from the terminal:
Code: [Select]
./metashape.sh --activate 11111-22222-33333-44444-55555
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

jrp

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 53
    • View Profile
Re: Cannot find platform offscreen
« Reply #4 on: May 15, 2019, 04:27:29 PM »
I now have it running effectivly. Thank you for your help.

are the "QFontDatabase: Cannot find font directory" messages anything to worry about?

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14004
    • View Profile
Re: Cannot find platform offscreen
« Reply #5 on: May 15, 2019, 04:57:36 PM »
Hello jrp,

Fonts are only required, if you are planning to export reports via network processing solution.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC