Forum

Author Topic: Merging two pointclouds not working  (Read 3012 times)

Reservoirdog

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Merging two pointclouds not working
« on: August 15, 2019, 04:43:36 PM »
I have a big pointcloud from an UAV project which has two tunnels where flying the drone was not possible.
So we captured points manually with a tachymeter (classic surveying). I imported these points in a separate "dense pointcloud",
which worked fine. Now I cleaned the big pointcloud in the areas of the tunnel and want to merge the tachy-points into the big pointcloud.
When I select both dense pointclouds and select merge, it seems to do it, but afterwards I cannot see the tachypoints in the merged pointcloud.
Also the numbers of points aren't correct (I would expect number of big pointcloud + my 155 tachy-points, but the numbers stay the same).
Any hint on how to bring "manually measured points" into a dense point cloud?

see screenshots, and also the log:
2019-08-15 15:13:46 LoadProject: path = Y:/Fislisbach_Birmenstorf_K418/Agisoft/Dense_TachyPoints.psx
2019-08-15 15:13:46 Loading project...
2019-08-15 15:13:47 loaded project in 1.332 sec
2019-08-15 15:13:48 Finished processing in 1.337 sec (exit code 1)
2019-08-15 15:23:37 MergeAssets
2019-08-15 15:23:37 Merging assets...
2019-08-15 15:26:10 Dense clouds have different color format, they are merged as RGB
2019-08-15 15:26:10 Finished processing in 153.912 sec (exit code 1)

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14004
    • View Profile
Re: Merging two pointclouds not working
« Reply #1 on: August 15, 2019, 05:13:09 PM »
Hello Reservoirdog,

It would be helpful, if you could share the sample dense clouds that we can use to reproduce the problem and the report file exported from the project.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

Reservoirdog

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Merging two pointclouds not working
« Reply #2 on: August 19, 2019, 09:45:00 AM »
Hello Reservoirdog,

It would be helpful, if you could share the sample dense clouds that we can use to reproduce the problem and the report file exported from the project.

Hey Alexey, see the following Link for the two pointclouds, as well as the report:
http://31.171.149.140/sharing/KoTVFf8I5

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14004
    • View Profile
Re: Merging two pointclouds not working
« Reply #3 on: August 19, 2019, 06:49:57 PM »
Hello Reservoirdog,

Thank you for providing the sample data.

However, I am not experiencing merging issues in the latest Metashape Pro version. following these steps:
- opened new project,
- imported first (larger) cloud with default (suggested) crs,
- imported second (smaller) cloud with the same crs,
- selected both clouds in the Workspace pane and used Merge option from the context menu,
- did not substitute the original clouds.

Can you please confirm, if you are getting proper result in the empty project, but merging in the source processed project does not give you the required result.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

Reservoirdog

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Merging two pointclouds not working
« Reply #4 on: August 20, 2019, 08:54:25 AM »
Hey Alexey, Yes I have to confirm.
Now I also tried importing the clouds in a new empty project. This way, the two pointclouds are merged,
but not correctly. The points of the smaller cloud are somehow shifted (see screenshot).
Trying to merge the two pointclouds in my project doesn't merge at all.
However, I have to admin that I am currently using Version 1.5.2 build 7838.
Do you think it's worth trying out the latest Build?

Reservoirdog

  • Newbie
  • *
  • Posts: 30
    • View Profile
Re: Merging two pointclouds not working
« Reply #5 on: August 20, 2019, 10:00:11 AM »
So, now I tried the same with the latest build (1.5.4 Build 8885) and it worked without any problem!  ;D
Seems, there was a bug in the previous builds...