Forum

Author Topic: Generated model from laser data (dense cloud) is broken  (Read 347 times)

Jernej

  • Newbie
  • *
  • Posts: 10
    • View Profile
Generated model from laser data (dense cloud) is broken
« on: April 12, 2021, 11:17:41 AM »
Hello

I generated a model from a dense cloud, generated with a laser scan. The model should be highly accurate but instead, I got a broken mess. Any ideas as to why this happened? Screenshots of the model and the dense cloud are in the attachments.

Thank you for your help

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12851
    • View Profile
Re: Generated model from laser data (dense cloud) is broken
« Reply #1 on: April 13, 2021, 01:53:07 AM »
Hello Jernej,

I would say that there's a coordinate system issue.

If the external point cloud that you are importing to Metashape is georeferenced in some projected coordinate system, you should select it in Import Points dialog. Also select the same system in the Reference pane settings dialog prior to the mesh generation operation.

Another possible reason is partially inverted normals for the points of the imported cloud.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

Dieter

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 111
    • View Profile
Re: Generated model from laser data (dense cloud) is broken
« Reply #2 on: April 13, 2021, 12:26:39 PM »
How many digits do your coordinates have before the decimal point?

If there are more than 4, you have to shorten these to 4 digits.


Dieter