Forum

Author Topic: Problem alignment  (Read 611 times)

dronesurveyconsultancy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
Problem alignment
« on: April 13, 2021, 08:10:59 PM »
Hello,

I have mapped a site over 2 days period, after alignment i get 2 clouds offseted from each other
See attached image, anyone got an idea?

BR


Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13150
    • View Profile
Re: Problem alignment
« Reply #1 on: April 13, 2021, 10:17:49 PM »
Hello dronesurveyconsultancy,

Do the altitude values for the cameras from different chunk correspond to the height above same ellipsoid or same geoid?

When you look at the camera locations right after loading images to the project, do they form one or two considerably offset levels?
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

dronesurveyconsultancy

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
    • View Profile
Re: Problem alignment
« Reply #2 on: April 13, 2021, 10:20:20 PM »
Hello Alex,

There is a big difference between the altitude, this because of the difference days of mapping.

2 offset levels

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13150
    • View Profile
Re: Problem alignment
« Reply #3 on: April 14, 2021, 12:06:48 AM »
Hello dronesurveyconsultancy,

If the images were taken from more or less similar real altitude level, you may need to fix the offsets (using script, for example). Otherwise, I would suggest to uncheck all cameras in the Reference pane and perform the Align Photos operation using Generic preselection only (without Reference).
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC