Forum

Author Topic: Edit size of 'Show Cameras' rectangles  (Read 2418 times)

CheeseAndJamSandwich

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 151
    • View Profile
    • Sketchfab Models
Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« on: October 15, 2021, 04:52:15 PM »
My projects often land up with lots of criss-crossing scanning tracks, with 1,000s of photos... and if i turn on 'Show Cameras' in the model viewport, it just turns into one big purple splodge, with camera vector lines poking out like hairs... it's not at all useful, unless i zoom in, and then I'm only viewing a tiny part of the model, and not helping me see the camera tracks as easily, for whatever reason...

See my attached screenshots...  One zoomed out, one zoomed in... the zoomed out one is effectively unusable, but it's zoomed to a sized i need it to be usable...  Zoomed in, where the rectangles are visible, it's too zoomed in to be of help.

Could we have a setting to edit the size of these camera rectangles?
It looks like they're a ratio of the viewport's size?
I'd like to make mine a lot, lot smaller.  And perhaps a set size, rather than a ratio of the viewport...  It might be easier to work with for what i want...
Is there a hidden variable that can be edited, maybe?

Thanks!

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13908
    • View Profile
Re: Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« Reply #1 on: October 15, 2021, 05:17:23 PM »
Hello CheeseAndJamSandwich,

You can change the size of camera placeholders by using mouse-wheel in the Model view, while holding SHIFT key on the keyboard.
« Last Edit: October 15, 2021, 08:18:35 PM by Alexey Pasumansky »
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

CheeseAndJamSandwich

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 151
    • View Profile
    • Sketchfab Models
Re: Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« Reply #2 on: October 15, 2021, 07:15:59 PM »
AMAZING!
Just what i wanted!!!!
Now i don't have to save an image at 16,000 pixels wide to see my tracks!  8)

Though the key is SHIFT + Mouse Wheel!!!

As CTRL changes the Perspective angle, with hilarious consequences!  ;D

Please document this!
And other hidden gems!

Thanks.

CheeseAndJamSandwich

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 151
    • View Profile
    • Sketchfab Models
Re: Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« Reply #3 on: October 15, 2021, 07:21:08 PM »
Also, Is there also a way of changing the colour of the rectangles?  I can't find it in Settings...
I have features in my scans that are a very similar colour to this... so they don't stand out as much as i'd like...  Red would be a lot better, as there's nothing red underwater (that looks red with natural lighting), as it's all absorbed by the water...  Everything's green and blue.

Thanks.
« Last Edit: October 15, 2021, 07:24:14 PM by CheeseAndJamSandwich »

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13908
    • View Profile
Re: Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« Reply #4 on: October 15, 2021, 08:20:20 PM »
Hello CheeseAndJamSandwich,

Yes, it was SHIFT + mouse-wheel, I've fixed the typo in the previous post.

As for the color, it cannot be changed at the moment, but as a workaround, you can select all cameras - and the placeholders will be shown in red color.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

CheeseAndJamSandwich

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 151
    • View Profile
    • Sketchfab Models
Re: Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« Reply #5 on: October 15, 2021, 08:56:49 PM »
Hello CheeseAndJamSandwich,
As for the color, it cannot be changed at the moment, but as a workaround, you can select all cameras - and the placeholders will be shown in red color.
Yes, that works for now, thanks!

mcstieg

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 84
    • View Profile
Re: Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« Reply #6 on: December 03, 2021, 10:36:52 AM »
Hello everybody!

Is there a way to set/change the default size of the camera rectangle?
In my case they are always too big.

It would be best to have
  • an option in GUI
  • or tweak
  • or python function
...maybe in the next version?  ;)

By the way ... is there a python code to disable "show cameras"?

Thank you!  :)   
« Last Edit: December 03, 2021, 10:55:49 AM by mcstieg »

nik_ska

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« Reply #7 on: May 16, 2022, 11:11:24 AM »
For some reason, Shift + Mousewheel stopped working for me on 1.8.2 while using metashape via Remote Desktop on macOS.
Other combinations do work.

mcstieg

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 84
    • View Profile
Re: Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« Reply #8 on: May 16, 2022, 10:43:24 PM »
Hello Alexey!

Is there anything new to say to my question?
Thank you!

Hello everybody!

Is there a way to set/change the default size of the camera rectangle?
In my case they are always too big.

It would be best to have
  • an option in GUI
  • or tweak
  • or python function
...maybe in the next version?  ;)

By the way ... is there a python code to disable "show cameras"?

Thank you!  :)

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13908
    • View Profile
Re: Edit size of 'Show Cameras' rectangles
« Reply #9 on: May 17, 2022, 03:13:27 PM »
Hello nik_ska,
Quote
For some reason, Shift + Mousewheel stopped working for me on 1.8.2 while using metashape via Remote Desktop on macOS.
Other combinations do work.
Might be some problems with the remote session configuration, as I do not see the reported problem when working on macOS locally.


Hello mcstieg,
Quote
Is there anything new to say to my question?
No changes yet on that matter. I'll see, if anything could be implemented soon, however, the feature is not demanded that frequently, so it is considered to be of a low priority.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC