Forum

Author Topic: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit  (Read 3745 times)

robmazco

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« on: January 12, 2022, 05:44:43 PM »
I helped a department install on new pc (was working on old pc) , software registered.  When starting Metashape pro, I get a blank white page that says Untitled - Agisoft Metashape Professional. Agisoft Viewer works.

Sys info:

PC
OS Name   Microsoft Windows 10 Enterprise
Version   10.0.19044 Build 19044
System Model   30DH00JUUS
System Type   x64-based PC
System SKU   LENOVO_MT_30DH_BU_Think_FM_ThinkStation P340
Processor   Intel(R) Core(TM) i9-10900 CPU @ 2.80GHz, 2808 Mhz, 10 Core(s), 20 Logical Processor(s)

Video
NVIDIA Quadro RTX 4000
perating System:   Windows 10 Enterprise, 64-bit
DirectX version:   12.0
GPU processor:      Quadro RTX 4000
Driver version:      511.09
Driver Type:      DCH
Direct3D feature level:   12_1
CUDA Cores:      2304
Core clock:      1545 MHz
Memory data rate:   13.00 Gbps
Memory interface:   256-bit
Memory bandwidth:   416.06 GB/s
Total available graphics memory:   24428 MB
Dedicated video memory:   8192 MB GDDR6
System video memory:   0 MB
Shared system memory:   16236 MB
Video BIOS version:   90.04.87.00.01
IRQ:         Not used
Bus:         PCI Express x16 Gen3
Device Id:      10DE 1EB1 12A010DE
Part Number:      G160 0500

thanks

Rob

ArnauCM

  • Newbie
  • *
  • Posts: 38
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #1 on: April 04, 2022, 11:29:08 AM »
Hello!

I am also experiencing this issue. It's the second time it happens in two months. First time I had to reinstall Metashape, and manually get rid of all the internal config files, etc.

Could you please, tell us how we can help to fix it? Logs, etc. It is quite painfull to reinstall Metashape, specially because of the license deactivation-activation part.

In my case I'm under macOS Monterey version 12.3.1

Thanks in advance,

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14890
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #2 on: April 04, 2022, 03:26:17 PM »
Hello Rob,

Can you please specify, which GPU (discrete NVIDIA Quadro or integrated Intel HD) is used as a primary OpenGL rendering device for Metashape? Does it help to set Quadro as primary OpenGL device for metashape.exe via NVIDIA Control Panel? Also please specify, if you are using an external monitor connected to the laptop?
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14890
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #3 on: April 04, 2022, 03:27:09 PM »
Hello ArnauCM,

Please specify the hardware configuration of your system, especially the GPU devices available.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

ArnauCM

  • Newbie
  • *
  • Posts: 38
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #4 on: April 05, 2022, 01:44:27 PM »
Hello, Alex,

I work with the following:

MacBookPro14,3
Intel Core i7 3,1 GHz 4 cores
Memory:   16 GB

Integrated GPU (not used by Metashape)
Intel HD Graphics 630
VRAM (dynamic, max.): 1536 MB

DIscret GPU (Used by Metashape)
Radeon Pro 560
VRAM (total): 4 GB

Using an external monitor and Macbook in clamshell mode. Plugged through Thunderbolt.
Monitor: ASUS VP247
Resolution: 1920x1080

Latest Metashape version installed.

Adam Kellie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #5 on: July 29, 2022, 01:25:12 AM »
Hello,

I am also having this blank page problem after the latest updates.

Metashape has been running on this machine, which is accessed remotely:
Mac OS Monterey 12.4
Mac Mini (2018)
3.2 Ghz 6-core intel Core i7
64 GB 2667 MHz DDR4
AMD Radeon Pro W5700 external GPU 8GB
Intel UHD Graphics 630 built in GPU 1536 MB


Metashape Pro 1.8.4 Build 14671 (64 bit)

I tried rolling back to Metashape 1.7... and had the same blank page problem. Reinstalled latest version.

I am able to sort of open projects... the title bar of the Metashape window changes, but the window remains blank.

It seems to be a display issue, because if i right-clicked in the correct spot, I could get the drop-down menu to begin adding photos to a chunk, or to add a marker on a model for example. So the empty chunk of a new project is there, I just can't see it... or the model, or the frames of the different areas of the program.

« Last Edit: July 29, 2022, 01:43:31 AM by Adam Kellie »

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14890
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #6 on: July 29, 2022, 01:53:48 AM »
Hello Adam,

Can you please try to open Preferences dialog, set up "write log to file" option, then re-start Metashape and provide the saved external log?

Also please specify, if you are using an external monitor connected to MacMini directly or to the external GPU?
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

Adam Kellie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #7 on: July 29, 2022, 02:39:00 AM »
Hello,
Here is the log info:
2022-07-28 19:35:46 OpenGL Vendor: ATI Technologies Inc.
2022-07-28 19:35:46 OpenGL Renderer: AMD Radeon Pro W5700 OpenGL Engine
2022-07-28 19:35:46 OpenGL Version: 2.1 ATI-4.8.54
2022-07-28 19:35:46 Maximum Texture Size: 16384
2022-07-28 19:35:46 Quad Buffered Stereo: not enabled
2022-07-28 19:35:46 ARB_vertex_buffer_object: supported
2022-07-28 19:35:46 ARB_texture_non_power_of_two: supported
2022-07-28 19:35:46 Agisoft Metashape Professional Version: 1.8.4 build 14671 (64 bit)
2022-07-28 19:35:46 Platform: Mac OS
2022-07-28 19:35:46 CPU: Intel(R) Core(TM) i7-8700B CPU @ 3.20GHz
2022-07-28 19:35:46 CPU family: 6 model: 158 signature: 906EAh
2022-07-28 19:35:46 RAM: 64.0 GB




I am connecting to the Mac Mini over a VPN connection, with multiple different computers.

Adam Kellie

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #8 on: August 02, 2022, 12:33:38 AM »
UPDATE

Problem seems to be resolved after updating to Monterey 12.5.
Maybe it was the OS version, yet another reboot, and/or general cleanup that happens with a system update?

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14890
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #9 on: August 15, 2022, 06:55:16 PM »
Hello Adam,

Probably, OS update also has GPU driver update included, which fixed some remote connection issues.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

ArnauCM

  • Newbie
  • *
  • Posts: 38
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #10 on: November 13, 2023, 03:03:36 PM »
Hello,

I'm facing this problem again after updating my MB Pro to macOS Ventura 13.6.1 and Metashape 2.0.3

The problem is that Metashape can't apparently load the GUI. Only the window "frame" appears, but the content is all gray. No GUI as said.

I am using an external display through HDMI. I tried with Agisoft Viewer and it DOES SHOW the GUI perfectly.

Here is the short log. It shows some screen problem:

Code: [Select]
2023-11-13 12:54:09 Could not find virtual screen for QCocoaScreen(0x6000028c4be0, "LEN T27i-10", QRect(0,0 1920x1080), dpr=1, displayId=731410825, <NSScreen: 0x600003dc1080>) with displayId 731410825
2023-11-13 12:54:09 Could not find virtual screen for QCocoaScreen(0x6000028c4be0, "LEN T27i-10", QRect(0,0 1920x1080), dpr=1, displayId=731410825, <NSScreen: 0x600003dc1080>) with displayId 731410825
2023-11-13 12:54:09 OpenGL Vendor: Intel Inc.
2023-11-13 12:54:09 OpenGL Renderer: Intel(R) HD Graphics 630
2023-11-13 12:54:09 OpenGL Version: 2.1 INTEL-20.6.4
2023-11-13 12:54:09 Maximum Texture Size: 16384
2023-11-13 12:54:09 Quad Buffered Stereo: not enabled
2023-11-13 12:54:09 ARB_vertex_buffer_object: supported
2023-11-13 12:54:09 ARB_texture_non_power_of_two: supported
2023-11-13 12:54:09 Agisoft Metashape Professional Version: 2.0.3 build 16960 (64 bit)
2023-11-13 12:54:09 Platform: Mac OS
2023-11-13 12:54:09 CPU: Intel(R) Core(TM) i7-7920HQ CPU @ 3.10GHz (laptop)
2023-11-13 12:54:09 CPU family: 6 model: 158 signature: 906E9h
2023-11-13 12:54:09 RAM: 16.0 GB
2023-11-13 12:54:09 Could not find virtual screen for QCocoaScreen(0x6000028c4be0, "LEN T27i-10", QRect(0,0 1920x1080), dpr=1, displayId=731410825, <NSScreen: 0x600003dc1080>) with displayId 731410825

I have a dual GPU system. The integrated Intel Graphics shown in the log and a discrete GPU (AMD Radeon 560 Pro) which is not.

Any possible solution or hot fix?

Thank you very much.

Arnau

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14890
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #11 on: November 16, 2023, 05:26:30 PM »
Hello Arnau,

Can you please confirm, if you are able to run Metashape properly if the external display and HDMI cable is disconnected?
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

ArnauCM

  • Newbie
  • *
  • Posts: 38
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #12 on: November 17, 2023, 03:01:03 PM »
Hello, Alexey,

Sorry for my late reply. I was doing field work.

Metashape behaves properly when using the laptop screen or even other screens connected through HDMI + dongle.

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14890
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #13 on: November 17, 2023, 06:56:18 PM »
Hello Arnau,

What is the model of the problematic display that causes the problem and whether the problem depends on the screen resolution?
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

ArnauCM

  • Newbie
  • *
  • Posts: 38
    • View Profile
Re: Blank white page when starting Metashape pro 64 bit
« Reply #14 on: November 20, 2023, 11:33:20 AM »
Hello, Alexey,

I tried switching resolutions of the screen and reopen Metashape but the problem persists.

The screen model is:

Lenovo ThinkVision T27i-10

Specs of my laptop are:

MacBookPro14,3
macOS 13.6.1 (Ventura)

Thank you very much.