Forum

Author Topic: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored  (Read 1794 times)

gorenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« on: January 31, 2022, 11:23:07 AM »
Hi There,

I'm testing the pro version and noticed a strange thing when building the mesh: the custom face count is ignored.

This is part of the way I generate different LODs and it works fine in the standard version but in the pro version this setting is ignored.

Is this part of the trial-period pro-version or is this setting being ignored in general?

Version 1.8.0 of both (standard and pro)

Cheers!

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14020
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #1 on: January 31, 2022, 03:07:02 PM »
Hello gorenje,

Can you please provide the screenshot of the Build Mesh dialog with the parameters that you are typically using?
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

gorenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #2 on: February 01, 2022, 11:23:15 AM »
My Bad - I think I now know what I did wrong: I was loading a batch workflow from a standard version of metashape. That is, I was using a batch workflow that was defined using a standard version into a pro version of Metashape - that caused the error I was observing.

So all good again :)

Cheers!

gorenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #3 on: February 08, 2022, 08:32:29 PM »
Hello gorenje,

Can you please provide the screenshot of the Build Mesh dialog with the parameters that you are typically using?

Hi Alexey,

Sorry but there does seem to be some kind of issue with the custom face value setting - I've now had the same issues with the standard version 1.8.1 (activated)

Basically this is my workflow:

1)  import photos into a chunk "original", align the photos and create a dense cloud (high quality)
2) duplicate that chunk into the "smaller" chunk - copying the depth maps and densecloud
3) create a model into this second chunk with a custom face count

I generally do this for 3 face count values using the batch process.

Anyway, it simply ignores the custom face count, always generating "high" quality face count.

I've been using this workflow for ages with 1.7.2 without any issues. Ironically this issue concident with me installing a pro version (test version) - can this cause issues with previously installed versions? Also this is on Linux (debian).

Cheers!

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14020
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #4 on: February 08, 2022, 09:01:11 PM »
Hello gorenje,

Can you please provide the processing log from the Console pane related to the dense cloud based mesh generation operation?

I am not yet able to reproduce the problem with some quick tests on random projects.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

gorenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #5 on: February 09, 2022, 01:57:07 PM »
Hi Alexey,

I've attached two complete logs (align cameras, build dense cloud and build model) for the versions 1.7.4 and 1.8.1 (both standard).

The 1.7.4 worked and I got a model with custom face count, the 1.8.1 did not.

Cheers!

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14020
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #6 on: February 09, 2022, 03:10:49 PM »
Hello gorenje,

Thank you for additional information, we will check it and see, if the problem could be fixed soon.

Meanwhile, as a workaround you can use Batch Process and call Decimate Model command after Build Mesh operation.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

gorenje

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #7 on: February 09, 2022, 07:49:26 PM »
Hi Alexey,

So this is an issue with the 1.8.x version?

I'll use the decimate mesh in addition to build mesh, I hope this is fixed soon.

Cheers!

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14020
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #8 on: February 10, 2022, 01:21:38 PM »
Hello gorenje,

It is related to the specifics of the new dense cloud based mesh generation algorithms, which may be observed if large dense cloud is used on input and low target polygon count is input.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

sibmaster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #9 on: July 24, 2022, 01:06:17 PM »
Hey there,

we use depth maps and the "BuildModel/tvl1_mesh = false" tweak for mesh generation. Since I just wanted to use the custom face count feature and noticed that it still doesn't work, are you planning to fix this problem? And if so, any estimate on when?

All the best,

Sebastian

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14020
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #10 on: July 28, 2022, 12:30:36 PM »
Hello Sebastian,

What version of Metashape (and build number) you are using?

Also please specify, if you are inputting the custom face count via Metashape GUI or are using the script?
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

sibmaster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #11 on: August 03, 2022, 02:56:51 PM »
Hey Alexey! Thank you for the fast reply.

I used Metashape Professional Version 1.8.3 build 14331. And I put the custom face count into the GUI.

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14020
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #12 on: August 22, 2022, 01:40:57 PM »
Hello Sebastian,

Do you get lower or higher face count number in the resulting model, compared to the input custom face count?

Have you tried to rebuild mesh with BuildModel/tvl1_mesh = True and desired custom face count?
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

sibmaster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #13 on: August 31, 2022, 12:24:19 PM »
Hey Alexey,

I get a lower face count. With ultra high settings I get about 1.3 million faces. So I put in 10 million, but again get 1.3 million. 

Disabling the tweak, i.e., setting BuildModel/tvl1_mesh = True, will probably not work for us, since this is a hoverfly with very fragile wings and without the tweak the wings are usually just gone. But I will try.

sibmaster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Build Mesh: Custom Face Count (Pro version) - being ignored
« Reply #14 on: August 31, 2022, 05:24:26 PM »
Hey Alexey,

if I use BuildModel/tvl1_mesh = True and a custom face count of 10 mio. I end up with a model with about 5 mio. faces. Looks quite a bit better then the one with face count set to high. But as I thought, the wings are more or less completely gone (only a few veins are left). See also the attached images.