Forum

Author Topic: DEM Fill Tool  (Read 978 times)

dpitman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 246
    • View Profile
DEM Fill Tool
« on: April 06, 2024, 06:40:52 PM »
Referencing this article  (https://agisoft.freshdesk.com/support/solutions/articles/31000164388-dem-editing-tools),  I get different behavior.

1. Draw Polygon
2. Open context menu and select DEM > Fill
3. The polygon fills with RED.

 I must be missing a simple step to get the behavior illustrated in the article?

Thanks,
Dave
« Last Edit: April 07, 2024, 01:38:31 AM by dpitman »

Paulo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1338
    • View Profile
Re: DEM Fill Tool
« Reply #1 on: April 07, 2024, 07:36:18 AM »
Hello David.

I think the fill method is reason...You are filling the poky with constant where value is high (81 m) ... if you use other  metod (best fit, ...) you will get different results..
Best Regards,
Paul Pelletier,
Surveyor

dpitman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 246
    • View Profile
Re: DEM Fill Tool
« Reply #2 on: April 09, 2024, 04:59:17 AM »
Hi Paul.

Trying other parameters doesn't seem to make a difference in this case, unfortunately.

Paulo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1338
    • View Profile
Re: DEM Fill Tool
« Reply #3 on: April 09, 2024, 02:42:35 PM »
Strange Dave,

can you print the shape vertex coordinates? And what is shapes crs? same as dem CRS?
Best Regards,
Paul Pelletier,
Surveyor

dpitman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 246
    • View Profile
Re: DEM Fill Tool
« Reply #4 on: April 09, 2024, 05:04:05 PM »
DEM and the polygon both state WGS84.  The shape vertices seem appropriate.


dpitman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 246
    • View Profile
Re: DEM Fill Tool
« Reply #5 on: April 09, 2024, 05:18:07 PM »
It seems to be some form of mask.  I get the same behavior with a breakline.   If I turn off the display of shapes, the red masks remain. 

If I change FILL parameter values, you can see that the surface is changing under the mask.  So, the FILL function is probably working.  But for some reason, this RED MASK is also generated over the shape.

Here is a screen recording:
https://www.dropbox.com/s/9xc0t4ff4z26gyh/Recording%20of%20DEM%20-%20FILL.mp4?dl=0

« Last Edit: April 09, 2024, 05:29:20 PM by dpitman »

Paulo

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1338
    • View Profile
Re: DEM Fill Tool
« Reply #6 on: April 09, 2024, 06:39:09 PM »
Dave,

seems to be some sort of bug. In constant interpolation if you use pick button and click a point just outside the red mask, the value should update and give better results...
Best Regards,
Paul Pelletier,
Surveyor

dpitman

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 246
    • View Profile
Re: DEM Fill Tool
« Reply #7 on: April 10, 2024, 04:28:48 PM »
Yes.  It looks like that one option will work.

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14890
    • View Profile
Re: DEM Fill Tool
« Reply #8 on: April 17, 2024, 03:46:30 PM »
Hello Dave,

We are currently working on fixes in DEM editing tools behavior and few are to come in the next version update, however, we were not able yet to reproduce the fill issue, when by default you get the value larger than max DEM value.

If you are working in Metashape Pro 2.1.1, maybe then you can share a sample project, where this issue can be reproduced: PSX project file that includes camera alignment results, DEM and drawn shapes.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC