Forum

Author Topic: Resolved - Unable to open a project just save with 1.0.1  (Read 6511 times)

Helimax

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
    • View Profile
Resolved - Unable to open a project just save with 1.0.1
« on: February 11, 2014, 02:47:34 PM »
Hi all.
We have a nearly same problem that HenriPierre.

We have the 1.0.1 build 1812 (64-bit) - Windows 7 familial premium, 8GB and an i7 870 @2.93Ghz.

All was ok until today, but this morning when we save a project, then close it, and then try to re-open it, we have an error : "Can't open file".

Older projects made with version 0.9 can be open, saved and re-open.
Even a project made last week with 1.0.1 can be open and save as and re-open without any problem.

So the problem is just for the new project of this morning.

We tried to uninstall and re-install photoscan without success.

We tried a small project with only 2 photos, and it is the same problem, we can't re-open it after saving and close.

There is an attachment of a little project for example.

Thanks for helping.
« Last Edit: February 11, 2014, 03:43:47 PM by Helimax »

James

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 751
    • View Profile
Re: Unable to open a project just save with 1.0.1
« Reply #1 on: February 11, 2014, 03:09:27 PM »
I was able to recreate and resolve the problem, although not very scientifically.

Rename your TEST.psz file to TEST.zip

extract to folder TEST

open doc.xml in a text editor

locate the lines that look like (1 per photo):

Code: [Select]
<property name="Exif/Software" value="Imagerie num?rique d'ACD Systems"/>
and replace the text "Imagerie num?rique d'ACD Systems" with something not containing any 'special' characters - i changed it to "Imagerie numerique dACD Systems".

Then save doc.xml, and add all files in the TEST directory to a new zip archive, and rename back to .psz.

I have attached the 'fixed' file. It looks like maybe photoscan doesn't handle some of these characters in the EXIF data too well.

Helimax

  • Newbie
  • *
  • Posts: 22
    • View Profile
Re: Unable to open a project just save with 1.0.1
« Reply #2 on: February 11, 2014, 03:43:22 PM »
Thanks a lot for your answer, it works very well!

We were testing photos coming from a new camera, and another computer...

Origin "Imagerie Num?rique ACD system" is now deleted from all the exif photos. and next time we will look at it first!

Thanks again, have a good day.

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14943
    • View Profile
Re: Resolved - Unable to open a project just save with 1.0.1
« Reply #3 on: February 11, 2014, 04:06:06 PM »
Hello Helimax,

The problem is really caused by Unicode symbols in EXIF\Software tags. According to the EXIF specification (http://www.cipa.jp/std/documents/e/DC-008-2012_E.pdf page 28) this information should be in ASCII.

However, we will implement additional checks in the next update that will replace non-ASCII symbols in EXIF information saved in the project file.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC