Forum

Author Topic: Problems building geometry  (Read 3219 times)

wes

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Problems building geometry
« on: May 15, 2012, 11:32:32 PM »
First off, thanks for making this software.  I had been using bundler and photoscan solves much better and makes my life easier, so thanks again.  I usually am modelling outdoor roadway scenes which works very well when done with aerial photos.  Recently I did a scene where the photos are all ground level (eye height) as I walked down the lane of the road.  So the photos are mostly in line facing the same direction.  I am using photoscan 0.8.5 standard and the photos aligned well and the point cloud looks good.  I have compared the point cloud to survey points I took at the scene and they agree nicely.
However, when I try to build geometry, it only builds sparse geometry for objects that are mostly vertical in the scene.  None of the roadway is modeled.  I've tried every combination of generic/height field smooth/sharp point cloud/low/med/high and nothing seems to make a difference.
I'm wondering if the low angle between the photos and the surface is preventing reconstruction and if there is any setting to adjust this.

Thanks,

Wes

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 14890
    • View Profile
Re: Problems building geometry
« Reply #1 on: May 16, 2012, 02:48:32 PM »
Hello Wes,

For correct geometry reconstruction it is required that most of the neighboring image pairs produce a stereopair (images are shifted relatively to each other in the direction perpendicular to the shooting direction).

If you could describe your task we can give some recommendations about ore appropriate capturing scenarios.
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC