Forum

Author Topic: Empty surface when trying to build from dense cloud, no matter what I do  (Read 451 times)

sergio

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Hi,

I am trying build a mesh from an imported pointcloud. I have correctly defined the bounding box so that the points are inside it (I have around 1million points). With any interpolation option, I get the "empty surface" error message. I've tried both using the GUI and by repeating this process on the python API, with no success...

Any help would be greatly appreciated.

Alexey Pasumansky

  • Agisoft Technical Support
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 13142
    • View Profile
Hello sergio,

Can you please provide the log from the Console pane related to the failed build mesh operation and a screenshot of the dense cloud in the Model view with the visible bounding box?
Best regards,
Alexey Pasumansky,
Agisoft LLC

sergio

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Hello Alexei, this is my output when trying from the API:

Code: [Select]
ImportPoints: path = /workspace/data/Gray/ms_images_replaced_filtered_all.ply, format = PointsFormatPLY
Working in temporary directory /tmp/import_points.tmp.Zxj9b8
Importing point cloud in memory. Save project in .psx format for big file import.
Analyzing points...
processing 1715416 points...
Importing points...
processing 1715416 points...
Peak memory used: 74.77 MB at 2021-07-15 01:54:43
SaveProject: path = /workspace/data/Gray/ms_images_dense.psz
saved project in 0.700668 sec
BuildModel: source data = Dense cloud, surface type = Arbitrary, face count = High, interpolation = Enabled, vertex colors = 1
Grid size: 1148 x 1148 x 1148
Tree depth: 11
Tree set in 2.42821s (0 points)
Leaves/Nodes: 32768/37449
Traceback (most recent call last):
  File "/workspace/aseeo-research/depth_debug/metashape_build_from_pointcloud.py", line 63, in <module>
    chunk.buildModel(surface_type=Metashape.Arbitrary, source_data=Metashape.DenseCloudData, interpolation=Metashape.EnabledInterpolation)
Exception: Empty surface
« Last Edit: July 15, 2021, 05:10:00 AM by sergio »

sergio

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
And this one is from the GUI
Code: [Select]
2021-07-15 11:04:47 LoadProject: path = /Users/sergiobromberg/Documents/RECON/Research/Data/Gray/ms_images_dense.psz
2021-07-15 11:04:47 Loading project...
2021-07-15 11:04:47 loaded project in 0.174483 sec
2021-07-15 11:04:47 Finished processing in 0.175545 sec (exit code 1)
2021-07-15 11:06:14 Finished processing in 0.012221 sec (exit code 1)
2021-07-15 11:06:56 Finished processing in 0.01292 sec (exit code 1)
2021-07-15 11:07:08 BuildModel: quality = Ultra high, depth filtering = Mild, PM version, source data = Dense cloud, surface type = Arbitrary, face count = Low, interpolation = Disabled, vertex colors = 0
2021-07-15 11:07:08 Generating mesh...
2021-07-15 11:07:08 grid size: 768x768x768
2021-07-15 11:07:08 block size: 256x256x256
2021-07-15 11:07:08 resolution: 0.0104193
2021-07-15 11:07:08 point count: 568172
2021-07-15 11:07:08 initializing... done in 0.168525 sec
2021-07-15 11:07:08 generating surface... done in 5.29774 sec
2021-07-15 11:07:13 generated 0 vertices, 0 faces
2021-07-15 11:07:13 Finished processing in 5.52177 sec (exit code 0)
2021-07-15 11:07:13 Error: Empty surface